Scroll Top

Den Bosch veilig de lockdown uit met crowd management dashboard

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft samen met Argaleo een crowd management dashboard ontwikkeld. In een digitale kopie van de stad, een zogenaamde digital twin, wordt data slim gekoppeld en geanalyseerd om inzicht te geven in de bezoekersstromen in de binnenstad. De tool ondersteunt het crowd management in de stad bij de verwachte versoepeling aankomende maanden, en daarna ook tijdens het evenement De Bossche Zomer.

Met de verwachte versoepelingen de komende maanden is het voor de gemeente van belang om deze versoepelingen veilig en slim door te voeren. Hierbij worden bezoekersstromen in de stad op een goede manier gefaciliteerd en gespreid. Met enerzijds als doel om een veilig en sfeervol bezoek aan de stad te garanderen. Anderzijds om een gebalanceerde stroom naar alle winkels, horecagelegenheden en terrassen te faciliteren.

In een digitaal dashboard van de stad, zogenaamde digital twin, heeft het Bossche bedrijf Argaleo voetgangersdata slim gekoppeld en gevisualiseerd. Het dashboard geeft “real-time” inzicht in de huidige bezoekersstromen in de stad en geeft een analyse van de historische gegevens. Dus vragen als: “hoe laat komen mensen de stad in?” of “vanuit welke kant komen mensen de stad in?” worden beantwoord door de tool. De gemeente ziet deze Digitwin als een bron van datagedreven inzichten, die helpen om de stad weer te openen en een bruisende Bossche Zomer in te gaan.

Samenwerking andere gemeente

Voor de ontwikkeling van de tool werken Den Bosch en Argaleo samen met Den Haag, Breda en de Nationale Politie. Dit doen zij in een zogenaamd City Deal programma van het rijk: “Een slimme stad, zo doe je dat!”. In deze samenwerking worden lessen en ervaringen van het systeem gedeeld, maar juist ook gezamenlijk doorontwikkeld. Zodat niet iedere stad zijn “eigen wiel” opnieuw uitvindt. Andere steden in Nederland zijn inmiddels ook geïnteresseerd in het systeem waarin Den Bosch nu een koploper is.

De tool is nu in gebruik genomen en zal eerst worden gebruikt om überhaupt inzicht en overzicht te krijgen in de bezoekersdynamiek van stad. Toonaangevende Datastad Den Bosch zit niet stil en start met Argaleo en andere partners ook een project om de bezoekersstromen te gaan voorspellen en om inzicht in te krijgen in de andere stromen in de stad. Denk aan fiets, auto en openbaar vervoer. Hierbij wordt tevens een eerste stap gezet in verduurzaming van mobiliteit voor de stad van morgen. Lees meer…

Wil jij als gemeente meer weten over de mogelijkheden van een crowd management dashboard?

meer nieuws

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze digital twin innovaties!