Scroll Top

TU Delft en Argaleo ontwikkelen digitaal model voor energienetwerk

De Technische Universiteit Delft en Argaleo bundelen de krachten om een ​digitaal model van het energienetwerk te bouwen. In het digital twin platform van Argaleo wordt een digitale kopie van het elektriciteitsnetwerk van de campus ontwikkeld. Hiermee ontstaat een dashboard dat real-time inzicht geeft in het energieverbruik en maakt het mogelijk om in een virtuele omgeving te experimenteren en toekomstige scenario’s te analyseren.

Dr. Pedro Vergara Barrios, assistent hoogleraar van de Intelligent Electrical Power Grids (IEPG)-groep van de TUD, en Jeroen Steenbakkers, CEO en oprichter van Argaleo, trapten onlangs het samenwerkingsproject af. De koppeling tussen het werkelijk energiesysteem en de digitale kopie zal in de komende maanden worden gerealiseerd. Daarna zal real-time het energieverbruik worden getoond in het dashboard, terwijl op de achtergrond een intelligent digitaal rekenmodel draait dat door de onderzoekers is ontwikkeld.

Uiteindelijk worden zelflerende algoritmen geïntegreerd in het platform om de prestaties van het systeem te kunnen beoordelen en inzichten te ontwikkelen die ondersteunen bij besluitvorming rondom toekomstige energienetwerken. “We profiteren van het hoge niveau van digitalisering van onze infrastructuur op de campus en combineren de expertise van TU Delft met de digital twin technologie van Argaleo om het eerste digitale model in zijn soort in Nederland te ontwikkelen”, zegt Vergara.

joost adorf, pedro vergara, jeroen steenbakkers
Joost Adorf (Product Owner, Argaleo), Pedro Vergara Barrios (Assistent Hoogleraar, TU Delft), Jeroen Steenbakkers (CEO, Argaleo)

In de toekomst wordt gekeken naar een breder virtueel model, waarin andere energiedragers (bijvoorbeeld gas, warmte etc.) geïntegreerd worden. Met de inzet van het platform is het de ambitie om internationaal leidend te worden in de ontwikkeling van digitale modellen voor energiesystemen voor real-time besluitvorming en planning. Hierbij wordt de campus van de TU Delft ingericht als Europese proeftuin voor onderzoek in digitale energieprojecten.

Digitwin Campus TU Delft

Wil je meer informatie over het project? Neem contact op

meer nieuws

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze digital twin innovaties!