Scroll Top

Brabantse binnensteden bloeien snel weer op na lockdown

Sinds de lockdown is het aantal bezoekers in de Brabantse binnensteden in de eerste weken van 2022 weer bijna verdubbeld. Het aantal bezoekers is bijna net zo hoog als de drukste “kerstinkoop” zaterdag in december. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Breda University of applied sciences en het data-bedrijf Argaleo. In dit onderzoek zijn de bezoekersaantallen van de twaalf grootste Brabantse steden onderzocht om hen inzicht te bieden en te ondersteunen in het economisch herstel na de corona.

In de analyse is er gekeken naar de binnenstad van de grootste Brabantse steden Eindhoven, Tilburg, Breda, Helmond, ’s-Hertogenbosch en de middelgrote gemeenten Bergen op Zoom, Oosterhout, Oss, Roosendaal, Uden, Veghel en Waalwijk. In de analyses is naar de bezoekersaantallen op de zaterdagen over de afgelopen tien weken gekeken.

Ben jij als Brabantse binnenstad geinteresseerd in de resultaten van jouw stad?

Terug op het niveau voor Kerst

In de resultaten is te zien dat er op zaterdag 18 december een flinke piek in het aantal bezoekers zit. Dit is de zaterdag voor de lockdown, waarin de niet-essentiële winkels, cafés en restaurants weer dicht gingen. In de lockdown-weken daarna zakte het aantal bezoekers terug tot circa 50%. Deze daling werd echter volledig gecompenseerd tijdens de opening van de winkels op 15 januari en de cafés op 29 januari.

“De verklaring is vrij logisch. Op 19 december ging de lockdown in. Consumenten gingen op 18 december dus nog snel naar de stad om cadeaus te kopen”, zegt Stefan van Aarle, binnenstadprofessional en eigenaar van Stadskracht. “Het sterke herstel na de versoepelingen in januari herken ik uit de signalen van ondernemers. De laatste weken liggen omzet- en bezoekcijfers voor op wat je van een normale zaterdag in deze periode van het jaar mag verwachten. Ditzelfde zagen we na de vorige lockdowns. Consumenten hebben een tijd de hand op de knip gehouden en compenseren dit in de periode erna. Dat effect ebt echter wel langzaam weg. Maar het geeft wel hoop voor de retail.”

Verschil tussen grote en middelgrote steden

Iets anders opmerkelijks wat uit de analyses naar voren komt, is het verschil tussen de grote en middelgrote steden. Als we kijken naar het aantal binnenstad bezoekers en we relateren dit aan het aantal inwoners, dan blijkt dat met name de inwoners in de middelgrote steden veel meer op het eigen centrum zijn aangewezen dan de grote steden. Wie denkt dat de bezoekersaantallen in de grote steden vele malen hoger liggen dan de rest heeft het mis. Een stad als Oss trekt op bepaalde zaterdagen evenveel centrum bezoekers als ’s-Hertogenbosch en Breda.

Data dashboard binnenstad

De resultaten worden beschikbaar gesteld aan de binnensteden om hen te ondersteunen bij hun strategie en besluitvorming. Naast bezoekers wordt er ook gekeken naar zaken als leegstand, vastgoed, bereikbaarheid, logistiek, milieu en veiligheid. “Met behulp van deze data proberen we binnenstad professionals verder te helpen met een frisse blik op het functioneren van de stad” zegt Joost de Kruijf, programmamanager Leefbare Stad bij BUas.

Digitwin data dashboard

Wil je meer weten over het onderzoek of het data-dashboard?

meer nieuws

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze digital twin innovaties!