Scroll Top

Den Haag winnaar World Smart City Award 2021

LivingLab Scheveningen is winnaar van de internationale World Smart City Award. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan steden die de wereld leefbaarder en duurzamer maken. Den Haag stond in de finale met New York en Konya (Turkije) in de categorie energie en milieu. Wethouder Saskia Bruines: “Wat een ontzettend mooie score en erkenning voor het LivingLab Scheveningen. Deze prijs benadrukt hoe innovatief in Den Haag gewerkt wordt aan een veilige, duurzame en leefbare stad. We laten zien dat we als Den Haag internationaal koploper zijn als het gaat om digitale vernieuwing met hulp van nieuwe technologie.

LivingLab Scheveningen

De Smart City aanpak van de gemeente Den Haag is terug te zien in het LivingLab Scheveningen. Sinds 2020 vormt de nieuwe boulevard, van het Zwarte Pad tot de Pier, een bijzonder leergebied voor de stad van de toekomst. De gemeente test hier slimme, digitale uitvindingen die maatschappelijke problemen oplossen. De digital twin oplossing van Argaleo is daar een goed voorbeeld van. Ook zijn er experimenten met zelfrijdende afvalrobots en de aanleg van een lokaal slim netwerk voor schone energie. Wethouder Mulder: “Mooi dat we erkenning krijgen voor bijvoorbeeld de proef met druktecamera’s op de Noordboulevard in Scheveningen. Op een privacy vriendelijke manier detecteren speciale camera’s groepsvorming, om zo de drukte te meten en overlast te voorkomen.”

Ander voorbeeld is het digitale bord wat bezoekers laat weten of het zeewater veilig is om in te zwemmen. Het LivingLab maakt gebruik van een nieuwe digitale infrastructuur die op de boulevard is aangelegd. Deze bestaat onder meer uit slimme lantaarnpalen en ondergrondse glasvezelverbindingen. De komende jaren wordt het lab uitgebreid naar de rest van de boulevard, tot en met het Havenhoofd.

World Smart City Award

De World Smart City Award is uitgereikt tijdens de Smart City Expo World Congress in Barcelona, waar zo’n 700 steden aan meedoen uit landen over de hele wereld. Den Haag staat internationaal goed op de kaart als ‘slimme stad’. In de wereldwijde Smart City ranking lijst van onderwijsinstituut IMD staat Den Haag dit jaar op plek 23, net onder Londen