Scroll Top

Carnaval Den Bosch start met digitaal drukte dashboard

In ’s-Hertogenbosch wordt op D’n Elfde van d’n Elfde het carnavalsseizoen geopend. Een feest waarbij de gemeente ‘s-Hertogenbosch veel bezoekers verwacht in de stad. In het project Smart City Monitor wordt data gekoppeld op het feest van 11 november om in real time een goed beeld te krijgen van de drukte. Denk hierbij slimme camera’s, parkeerdata, weersinformatie, social media en openbaar vervoer. De data wordt gekoppeld aan een digitaal dashboard van Argaleo, een zogenaamde digital twin. Den Bosch vindt het belangrijk dat hun inwoners en bezoekers soepel en veilig van A naar B kunnen. De Smart City Monitor en de gegevens die we verzamelen helpen ze daarbij.

De digitale inzichten worden gebruikt bij toekomstige evenementen. Bijvoorbeeld carnaval 2023. Een feest van ontmoeten waar veel mensen op afkomen. Er kunnen lange wachtrijen ontstaan en sommige plekken worden veel te druk waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De informatie uit de Smart City Monitor gaan dus helpen om daarop in te kunnen spelen. Activiteiten verspreiden over meer plekken bijvoorbeeld. Den Bosch wil dat iedereen plezier blijft beleven aan een bezoek aan de gemeente. Inwoners en bezoekers. De data die wordt gebruikt bevat geen persoonsgegevens en is dus ook niet herleidbaar naar individuen.

Dashboard Den Bosch

Ik geloof dat je met slimme datatoepassingen het verschil kunt maken. Als je slim gebruik maakt van de vele data die er al zijn – en deze aan elkaar verbindt – dan helpen deze inzichten ons de juiste dingen te doen. Data gebruiken zodat het voor iedereen goed wonen, leven en werken is in onze gemeente. En bezoekers onze stad graag bezoeken. Het gaat me niet zozeer om de techniek maar veel meer om wat je ermee kunt. Data moet ten dienste staan voor onze inwoners, ondernemers, bezoekers, scholieren. Dat doen we niet alleen. We werken samen met partners, onderwijs en bedrijfsleven aan een gezonde en vitale binnenstad. Ik ben daar trots op.

 

Wethouder Ufuk Kâhya

Aantrekkelijke en bereikbare binnenstad

De Europese Unie stelde vorig jaar ruim acht ton subsidie beschikbaar voor het Smart City Monitor project. De Smart City Monitor loopt tot eind 2023. De monitor heeft als doel meer inzichten te geven in bezoekers- en verkeersstromen in de binnenstad. Daarnaast levert een en ander data op over bijvoorbeeld de drukte in de binnenstad en de beleving van bezoekers. Zo kunnen verschillende gegevens aan elkaar worden gekoppeld. Slim gebruik van die informatie helpt om de binnenstad (juist na de coronacrisis) voor iedereen aantrekkelijk, gezond en toegankelijk te houden en te maken. Bereikbaarheid, duurzaamheid en economie vormen de basis. Met als drieledig doel: het digitaal in real-time situaties kunnen weergeven, trends en ontwikkelingen inventariseren en (in de nabije toekomst) het kunnen voorspellen van effecten van interventies (bijvoorbeeld aanpassingen aan de openbare ruimte). De ontwikkeling van dit dashboard vindt plaats in samenwerking met de gemeente ’s-Hertogenbosch, Jheronimus Academy of Data Science (JADS), Breda University of Applied Sciences (BUAS), Argaleo en Geodan.

Wil je meer weten over onze digital twin oplossingen voor crowd management in de binnenstad? Neem contact met ons op. 

meer nieuws

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze digital twin innovaties!