Scroll Top

Digitwin voorziet real-time informatie La Vuelta Holanda

In augustus was het wielerevenement La Vuelta Holanda. Tijdens drie etappes toerden de wielrenners vanuit Utrecht, Breda en ’s-Hertogenbosch door het land. Een groot evenement met de nodige uitdagingen rondom mobiliteit en veiligheid. Daarom heeft de organisatie van La Vuelta Holanda aan Argaleo de opdracht gegeven een innovatief data-dashboard te ontwikkelen. Dit dashboard ondersteunt met real-time informatie de vele stakeholders bij de organisatie en aansturing van dit grootschalige evenement.

De drie etappes die worden gereden tijdens La Vuelta Holanda komen door 34 gemeentes en vier provincies, waarbij de start en finish op drie verschillende dagen in Utrecht, Breda en ’s-Hertogenbosch zijn. Tijdens deze drie dagen is er in Utrecht een actie- en veiligheidscentrum ingericht waarvandaan alle partijen worden geïnformeerd en aangestuurd. Denk aan verkeersregelaars, beveiligers en hulpdiensten. Vanuit het actiecentrum wordt alles geregeld op het gebied van veiligheid, mobiliteit en crowd management. Kortom, een grote operatie om in goede banen te laten leiden.

Real-time informatie

Om de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar te hebben heeft de gemeente Utrecht, als projectleider van La Vuelta Holanda, aan het bedrijf Argaleo de opdracht gegeven om op basis van hun digital twin platform, een dashboard te ontwikkelen. In een digitale 3D kaart van Nederland zijn alle relevante data gekoppeld.  “Vanuit voorgaande evenementen, zoals de start van de Tour de France, hebben we een integrale informatiebehoefte opgesteld van onze wensen” aldus Ron Looy, projectleider van La Vuelta Holanda. “Hierbij was het van belang dat we de data real-time tot onze beschikking hebben zodat we de juiste beslissingen op tijd kunnen nemen”. Om dezelfde informatie voor iedereen beschikbaar te hebben wordt het dashboard gedeeld met alle professionals. Dus niet alleen de mobiliteits- of veiligheidsexperts van de drie gemeenten, maar ook bijvoorbeeld veiligheidsregio’s en Rijkswaterstaat.

Route- en locatie informatie

In het dashboard zijn verschillende databronnen gekoppeld. Denk aan wegenkaarten, de routes van de etappes en locaties van de dranghekken. En juist ook real-time informatie. Zo kun je in het dashboard live zien waar het peloton zich bevindt. Om het publiek rondom het evenement in goede banen te leiden zijn live OV- en verkeersdata gekoppeld en worden op de evenementenlocaties druktemetingen gedaan. “Vanuit andere projecten hebben wij veel ervaring op het gebied van data-gedreven inzichten voor openbare veiligheid en mobiliteit” zegt Jeroen Steenbakkers, eigenaar van Argaleo. “Deze ontwikkelingen, en het feit dat de gemeente Breda en Den Bosch ons platform al gebruiken, hebben ervoor gezorgd dat we snel aan de informatiebehoefte van de Vuelta organisatie konden voldoen”. De verschillende data die wordt samengebracht in het dashboard is een mix van openbare databronnen, data van de gemeente zelf en data van professionele leveranciers zoals SPOTinfo voor de 3D kaarten en Infoplaza voor de buienradar.

Real-time drukte informatie

Opschaling

Gezien de ontwikkelingen die Utrecht en Argaleo in een korte tijd in het dashboard hebben verwezenlijkt, worden er gesprekken gevoerd om het platform ook na de Vuelta voor andere doeleinden en evenementen te gaan gebruiken. Ron Looy: “Tijdens de Tour en in de Coronaperiode hebben we verschillende losse databronnen en applicaties getest. Met dit dashboard denken we de volgende stap te maken door een integrale en structurele aanpak te hebben voor informatievoorziening rondom mobiliteit en veiligheid in de toekomst.”

Wil je meer weten over onze digital twin oplossingen voor openbare veiligheid, mobiliteit of crowd management? Neem contact met ons op. 

meer nieuws

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze digital twin innovaties!